Budgetera mera!

Att få ekonomin att gå ihop är inte alltid det lättaste. Speciellt inte om man hellre vill lägga pengarna på shopping än på tråkiga, men ack så nödvändiga, saker som hyra, räkningar och skulder. Alltför många prioriterar faktiskt de roliga sakerna framför de tråkiga när lönen kommer in på kontot. Detta leder dock till en svår ekonomisk kamp under månadens sista dagar innan nästa löneutbetalning. Ibland blir situationen så pass ansträngd att den enda lösningen är snabblån, vilket i sig kan bli otroligt dyrt i längden. För att undvika en sådan prekär sits så skulle vi därför vilja rekommendera dig som läsare att budgetera mera!

Vad är en budget? En budget är helt enkelt en ekonomisk plan för hur du ska spendera dina pengar den närmsta tiden. Tidsperioden för budgeten bestämmer du helt på egen hand. Ett tips kan vara att hålla den månadsvis. Har man en månadsbudget har du ett tillräckligt långt tidsspann för att kunna göra eventuella justeringar under månadens gång men samtidigt en lagom kort tid för att ha god kontroll över planeringen.

Budget

När du ska sätta upp din första budget kan det vara klokt att se tillbaka på dina historiska utgifter. Med andra ord, gå tillbaka en månad i tiden och se hur mycket pengar du spenderade samt vad du lade pengarna på. När du gör detta kan det vara klokt att se till en månad utan några extraordinära utgifter. Välj alltså inte att utgå från exempelvis utgifterna under december i och med att en stor del av kassan då går åt till julklappar och dylikt. När du sedan går igenom utgifterna kommer du kunna se vilka poster som är nödvändiga och vilka som inte är det. Värdera sedan de icke nödvändiga utgifterna och se vilka av dem som du har råd med och vilka som överskrider din ekonomiska gräns.

Efter att du skaffat dig en överblick över ekonomin kan du sätta upp en plan för den kommande månaden. Sätt gärna ett sparmål för månaden så att du har en viss marginal att ta av om du skulle få oväntade utgifter – det är alltid skönt att ha en plan B, så att säga. I samband med att du sätter upp planen för den kommande månaden kan det också vara klokt att sätta upp någon form av straff om det skulle vara så att du inte håller dig till budgeten, som till exempel inget lördagsgodis, ingen snabbmat eller ingen shopping på en vecka.

En stor fördel med budgeten är att du aldrig mer behöver fundera, eller oroa dig över, om du har råd med vissa utgifter eller inte. Budgeten ger dig svaret direkt! Hoppas du fick lite inspiration från det här inlägget, nu är det bara att sätta igång. Lycka till med budgeteringen!