Kryptovalutor

Du har säkert hört talas som den senaste investeringstrenden – kryptovalutor. Bitcoin är den mest kända kryptovalutan, men det är också bara toppen på isberget. Det finns mängder av andra varianter och hypen kring dem växer för var dag som går. Vi ska gå igenom vad kryptovalutor är och hur du kan gå tillväga om du vill haka på investeringstrenden.

Bitcoin är den äldsta kryptovalutan och skapades år 2009. Det är dock först på senare år som valutan verkligen kommit att få ett stort genomslag vilket lett till att allt fler kryptovalutor har skapats och dykt upp på marknaden. Andra stora kryptovalutor är till exempel Ethereum och Litecoin.Kryptovalutor

Kryptovalutor är en sorts valuta som inte hör till något statligt monetärt system utan som skapats av en privatperson. Dessa ”pengar” kan man utvinna genom så kallade blockchain-system på internet. Pengarna används sedan för att göra transaktioner eller för att investeras i. Nuförtiden är det allra vanligast att de inte används i kommersiellt syfte utan ses mer som en investering.

Det enklaste och vanligaste sättet att investera i kryptovalutor är genom att köpa certifikat via en bank. I dagsläget erbjuder de flesta banker certifikat för de stora kryptovalutorna. Ett certifikat är ett finansiellt instrument som följer prisutvecklingen av en underliggande tillgång. Du äger alltså inte en bitcoin bara för att du köpt ett bitcoin-certifikat, med andra ord. Det är betydligt smidigare att försöka utvinna bitcoin på egen hand i alla fall.

Kryptovalutor kan användas för att göra transaktioner med, även om det inte är lika vanligt som att investera i dem. I vissa butiker kan man göra vanliga köp med hjälp av bitcoin och i vissa länder har man till och med börjat sätta upp bankomater som tillåter dig att köpa eller sälja bitcoin för en ”vanlig” valuta. Kryptovalutor är utan tvekan ett av framtidens stora betalmedel!