Spara smart, inte hårt

Många tror att för att spara pengar måste man ständigt slita för att spara ihop de där kronorna vid varje köp. Detta är inte sant. Att ha mer pengar i kassan varje månad är inte så svårt som man tror. Knepet är att man måste vara medveten om sina utgifter. Lättare sagt än gjort kanske du säger. Men det är inte så knepigt som man kan tro.

Spara smartFörst och främst måste du komma underfund med vilka utgifter du har som är oundvikliga. Det vill säga utgifter du omöjligen kan undvika. Detta kan vara saker som skulder, hyra och liknande. Det svåra är att se skillnad på utgifter som är oundvikliga och utgifter som är en del av din livsstil. Du vill helst hålla dessa utgifter på max 50–60 procent av din inkomst. Här kan du använda dig av olika guider som här på reguljair.se. Guiden din-privatekonomi.se är också en populär sida där du kan läsa om bland annat hur du får ner dessa utgifter till 50%.

Nästa steg är att lägga dryga 10% av din inkomst på investeringar och dessutom 5 till 10 procent på besparingar. Denna del är oerhört viktigt då det låter dig spara pengar för oförutsedda utgifter samt investera i din framtid. Risken finns att du använder dessa pengar till onödiga utgifter och prylar. Men tänk på att en investering är pengar du använder idag för att få mer pengar imorgon. Du kan såklart göra dessa delar större, men det är bra att ha en utgångspunkt.

Följer du dessa steg kommer du nu ha mellan 20% och 35% att spendera på vad du vill. Du kan använda det till allt från fester, till god mat och till prylar. Det goda med detta system är att du vet att du kan spendera dina pengar utan ångest och veta att du fortfarande sparar pengar för framtiden.